Blog

RecoverPoint for VM (RP4VM) — Part 3;

Published

on

Bu makalemde Prod ve DR sunucularımız için Local Copy, Remote Copy, Bookmark, Test a Copy, Recover Production, Failover, Unprotect, DC Migration senaryolarını işliyor olacağız.

Local Copy;

İlgili VM üzerine sağ tıklayıp RecoverPoint for VM — Protect VM diyoruz, Copies altında Protect edeceğimiz VM ile aynı Cluster seçersek Local Copy yapmış oluyoruz, aynı Cluster altında rp.VM.copy.shadow oluşturuyor.

Advance Copy Configuration tıklayarak Journal Size arttırabilir, bu sayede daha fazla geri dönüş noktası sağlayabiliriz. Default olarak 10GB Journal Size ile ortalama son 24 saate dönülebilmektedir.

Protect tıklayarak işlemi başlatıyoruz. İlk replikasyonda Status:Initializing olarak görünüyor, ilk replikasyon bittiğinde ise Status:Active olarak görünüyor ve bu noktadan sonra sadece değişen datayı, deltaları replike ediyor.

Remote Copy;

İlgili VM üzerine sağ tıklayıp RecoverPoint for VM — Protect VM diyoruz, Copies altında DR Site Cluster seçersek Remote Copy yapmış oluyoruz, Remote Cluster altında rp.VM.copy.shadow oluşturuyor.

Ek olarak eğer istersek +Add a Copy seçeneği ile aynı anda hem Local Copy hem de Remote Copy yapabiliriz*

vCenter ortamımızdaki görüntüsü aşağıdaki gibidir;

RecoverPoint for VMs üzerindeki görüntüsü de aşağıdaki gibidir;

Bookmark;

RecoverPoint for VMs ekranında, Consistency Group ya da Protected VMs ekranlarında ilgili job seçilerek Bookmark tıklanır, Bookmark adı girilir, Crash-Consistent ya da Application-Consistent seçenekleri mevcuttur, ek olarak Snapshot Consolidation seçeneği default daily’dir, istersek buradan Weekly ya da Monthly seçilebilir, Create Bookmark tıklanarak işlem tamamlanır.

Test, Recovery ya da Failover yapmak istediğimizde direkt olarak oluşturduğumuz Bookmark’ı seçerek ilerleyeblir durumdayız;

Test a Copy;

RecoverPoint for VMs ekranında, Consistency Group ya da Protected VMs ekranlarında ilgili job seçilerek Test a Copy tıklanır, ilgili Point-in-Time ve Network seçilir, Start ile işlem başlatılır.

Recover Production;

RecoverPoint for VMs ekranında, Consistency Group ya da Protected VMs ekranlarında ilgili job seçilerek Recover Production tıklanır, ilgili Point-in-Time ve Network seçilir, Start ile işlem başlatılır.

Failover;

RecoverPoint for VMs ekranında, Consistency Group ya da Protected VMs ekranlarında ilgili job seçilerek Failover tıklanır, ilgili Point-in-Time ve Network seçilir, Start ile işlem başlatılır. Biz burada Latest(en son) Point-in-Time ve dedike Management Network ile devam ediyoruz. Emin misin sorusuna OK diyoruz. Devamında Recovery Activities altında jobumuzu görüyoruz, Action altından Failover diyoruz. Emin misin? OK diyoruz.

Ek olarak karşı taraftaki Journal Size 3GB imiş, istersek arttırabiliriz;

Journal Size arttırım işleminden sonra aşağıdaki gibi Active görüyoruz;

Unprotect;

RecoverPoint for VMs ekranında, Consistency Group ya da Protected VMs ekranlarında ilgili job seçilerek Unprotect tıklanır, Emin misin? OK tıklanır. İşlem tamamlandığında Copies altındaki rp.App02.shadow şeklinde görünen VM’in kapandığını ve artık shadow olmadığını görüyoruz;

DC Migration /DC Move;

DC Migration / DC Move işlemi için sırasıyla önce Failover sonra ise Unprotect işlemlerini yapıyoruz. Yani özetle VM’i karşı tarafta ayağa kaldırdıktan sonra job’u temizliyoruz. Unprotect işleminden sonra eski site’ta eski vm kapalı halde kalacağından geri dönüş senaryomuz da bulunmaktadır.

Saygılarımla,

Mehmet TOPAL

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trending

Exit mobile version